1988- vznik prvého verejne známeho internetového vírusu

Dnes sa nám zdá, že internetové vírusy sú tu s nami prakticky od nepamäti. Pôvod vôbec prvého známeho vírusu, ktorých zasiahol množstvo počítačov však nesiaha ďalej, než 30 rokov dozadu. Vlastne prvý odhalený šíriaci sa internetový vírus by dnes oslávil okrúhlu tridsiatku, nakoľko sa zrodil a začal šíriť v roku 1988. Mal ho na svedomí 23-ročný študent, ale jeho zámerom nebolo uškodiť a šíriť do ostatných počítačov „infekciu“, dôvod bol oveľa prostejší.

útok

Vytvorením a šírením tohto vírusu chcel zistiť presný počet počítačov, ktoré sú aktuálne pripojené k sieti. Vlastne išlo len o akúsi zaujímavosť a pokus, čo ale nezabránilo tomu, aby sa tento, vtedy 23-ročný študent nemusel nakoniec spovedať pred súdom. Spomenutý vírus dostal aj meno- Morris worm (po svojom autorovi- Tappane Morris).

hacker

Počítačové vírusy síce môžu mať rôznu podobu, respektíve funkciu a efekt, ale Morris worm prakticky fungoval na tom bežnom princípe väčšiny vírusov, aké poznáme i dnes. Jednoducho ho chytíte a stiahnete cez internet a on sa usadí vo vašom počítači. Dokázal prejsť cez vtedajší program Unix Sendmail a obísť protokol Finger i RHS/RExec a to predovšetkým „vďaka“ nedostatočne zabezpečným heslám. Zákernosť spomenutého vírusu ale spočívala v tom, že do počítača sa nedostal len raz, ale útočil a ukladal sa opakovane, čo viedlo k následnému pokazeniu viacerých PC.

Týmto spôsobom nakazil konkrétne až 6000 počítačov. Mladík sa tak dopustil spôsobenej škody, aj keď v podstate omylom a to tým, že nepremyslel tento možný efekt opakovania. Z nevinného pokusu sa tak stal nebezpečný a zhubný internetový vírus. Ak by sme túto škodu mali vyčísliť na peniaze, vznikla škoda v hodnote 10 000 000 dolárov. Toto bol teda dostatočný dôvod, aby sa študent dostavil pred súd a stal sa vôbec prvým „hackerom“, ktorý porušil zákon Computer Fraud and Abuse Act vydaný v roku 1986, čiže dva roky od jeho oficiálneho zavedenia.

  • Verdikt súdu znel 3-ročný podmienečný trest, povinnosť uhradiť 10 050 dolárov a odrobiť 400 hodín verejno prospešných prác.

Back To Top